VIDEO Cum a fost făcută fotografia fascinantă a telescopului Hubble
La începutul lui mai, telescopul Hubble a lansat o imagine cu numele de Hubble Legacy Field, care reprezintă combinarea a 16 de ani de analize spațiale.
Creditul pentru mozaicul de imagini care au format fotografia finală aparține celor de la NASA, ESA, G. Illingworth (University of California, Santa Cruz) și G. Bacon (STScl). Fotografia a fost construită din 7.500 de bucăți separate, realizate în ultimii 16 ani. Asta înseamnă o medie de 1,28 de poze pe zi. În fotografie se pot vedea în total 265.000 de galaxii – le poți și număra, dar probabil ai nevoie de o lupă foarte bună.
Fotografiile au fost făcute cu ajutorul lungimilor de undă care variază de la ultraviolete la infraroșii. Rezultatul final este de-a dreptul fascinant și arată cam cum arătau toate aceste galaxii în urmă cu 13,3 miliarde de ani în urmă. Majoritatea din ele arată foarte diferit acum, întrucât lumina lor ajunge la noi abia după mii, milioane și chiar miliarde de ani.
În videoclipul de mai sus poți vedea o imagine în care se află câteva mii de galaxii. Pe măsură ce imaginea din clip se depărtează, se pot vedea din ce în ce mai multe galaxii cu fiecare secundă.
Dacă vrei să vezi imaginea în toată splendoarea ei, o găsești pe site-ul GigaPan. Acolo, fotografia poate fi văzută îndeaproape, având o mărime de 0,65 gigapixeli de culoare. „Imaginea, alături de [fotografiile] individuale care fac întreaga priveliște, este valabilă pentru comunitatea astronomică din întreaga lume prin Mikulski Archive for Space Telescopes (MAST)”.
Deși cea mai profundă fotografie cu universul rămâne eXtreme Deep Field, Hubble Legacy Field ne dezvăluie cum arăta spațiul în tinerețea sa, când „galaxiile mici, tinere s-au ciocnit și unit cu alte galaxii„, potrivit NASA. Cu alte cuvinte, ceea ce vedem în Hubble Legacy Field reprezintă o imagine cu o fracțiune din univers la 500 de milioane de ani după Big Bang.